Følg oss på:

Følg oss på Twitter

Advarer mot Atkinsdietten

En overvektig kvinne ble syreforgiftet og livstruende syk av å følge Atkinsdietten. Nå advarer amerikanske forskere mot dietten.

Del på twitter Del på facebook

Skrevet 17.mars 2006 kl 15:12

Såkalte lavkarbodietter er storindustri på slankemarkedet. Den eldste versjonen er Atkinsdietten, som nå også har gjort inntog på det norske markedet. Det er i det siste utgaven av The Lancet at det advares mot lavkarbodietter.

I den samme utgaven av tidsskriftet rapporteres det om et tilfelle hvor en 40 år gammel overvektig kvinne ble dødssyk av syreforgiftning fordi hun fulgte Atkinsdietten.

Syreforgiftning
Kvinnen som ble dødssyk av Atkinsdietten hadde fulgt den strengt den siste måneden, og holdt seg til kjøtt, ost og salat i tillegg til vitaminpiller. Hun gikk ned ni kilo i denne perioden før hun havnet på legevakten med ketoacidose eller syreforgiftning.

Ketoner produseres i leveren når insulinproduksjonen er lav på grunn av sult. Lavkarbodietter kan føre til ketonproduksjon, faktisk blir slankere bedt om å sjekke urinen sin for ketoner for å se om dietten virker.

- Dette problemet kan bli mer anerkjent fordi denne dietten blir stadig mer populær verden over, skriver legene som rapporterer om sykdomstilfellet i The Lancet.

Unngår karbohydrater
Denne typen dietter går ut på å endre kostholdet slik at man unngår de fleste typer karbohydrater. Isteden anbefales det å spise fett- og proteinrik mat. Det vil si at maten vi ellers advares mot, er anbefalt her.
Det hevdes at dette fører til høyere forbrenning, en teori det ikke på langt nær er enighet om.
I praksis betyr dietten at slankeren kutter ut mat med mye stivelse, som pasta og brød, i tillegg til en del frukt og grønnsaker. Nesten alt som inneholder sukker er forbudt.

Proteinrik mat som kjøtt, fisk og egg, pluss fete produkter som olje og smult kan du derimot bare proppe i deg.

Hurtig vekttap i starten
En av forklaringsmodellene på hvorfor vekta renner fortere av med Atkinsdietten i starten, går ut på at den proteinrike maten får deg til å føle deg mett, slik at du faktisk spiser mindre, selv om dietten sier at du ikke trenger å begrense deg i forhold til fet mat.

Fysisk aktivitet og sunn mat
- Atkinsdietten kan virke attraktiv på overvektige og fete individer fordi den skryter av god helse, og fremst av alt, hurtig vekttap uten sult i de første og hardeste fasene av dietten, skriver Steffen, og legger til at fysisk aktivitet og endrte kosthold med fokus på fullkornsprodukter er meget viktig når man ønsker å endre vekten.
En mengde studier viser at risikoen for hjerte- og karsykdommer, slag, kreft og andre sykdommer blir redusert med inntak av frukt, grønnsaker og fullkornprodukter. Ingen av disse produktene ikke finnes på lavkarbomenyen.

-Ikke balansert
Forskerne sier at Atkinsdietten helt klart ikke er balansert i forhold til næringsstoffer. Sunn mat og fysisk aktivitet er det generelle rådet som bør gis til mennesker som trenger å gå ned i vekt.
- Som medisinere og klinikere bør vårt viktigste kriterium være udiskuterbar trygghet, og lavkarbodietter når ikke opp på denne målestokken, skriver Steffen.


Kilde: Forskning.no


Annonse:


[ Annonsere på jenteporten.no | Om jenteporten.no | Kontakt oss | Rettigheter & ansvar ]