Følg oss på:

Følg oss på Twitter
Noen fordeler og ulemper med et lån uten sikkerhet

Noen fordeler og ulemper med et lån uten sikkerhet

Et lån uten sikkerhet har både fordeler og ulemper som kan være vanskelig å legge merke til ved første øyekast. Som låntaker ønsker man både fleksibilitet og lavere kostnader i samme sleng, og det er ikke alltid lett å vite hvilken låneform som passer best.

Del på twitter Del på facebook

Skrevet 17.februar 2017 kl 12:18

Betegnelsen “uten sikkerhet” betyr enkelt og greit at banken ikke krever sikkerhet i en eksisterende eiendel. Forbrukslån og kredittkort er typiske eksempler på slike lån, enda det finnes andre alternativer. Lån til kjøp av bolig, båt og MC er derimot eksempler på det motsatte, da banken har “sikret” seg kontroll over eiendelen, med retten til å tvangsselge dersom betalingen utebli.

Lån uten sikkerhet gir deg økt fleksibilitet

Den største fordelen med et lån uten sikkerhet er den økte fleksibiliteten du får som låntaker. Banken setter ingen begrensninger på hva pengene benyttes til, og du står dermed fritt til å kjøpe det du selv ønsker. Kontrasten er stor sett opp mot sikre lån, der banken krever at pengene går til innkjøp av en spesifikk eiendel, og ingenting annet. At denne typen lån eksisterer er heller ikke så vanskelig å forstå. Hvordan skal for eksempel banken kunne tvangsselge de materialene du brukte til å pusse opp badet? På samme måte er det umulig å kreve sikkerhet i en feriereise til utlandet eller vedlikehold av bilen. Lån uten sikkerhet har kommet for å bli, og fleksibiliteten de tilbyr er utvilsomt den største fordelen.

Meget rask behandlingstid

En annen fordel med lån uten sikkerhet, er den raske behandlingstiden. Søker du om forbrukslån er det ikke uvanlig å motta svar innen et par dager. I dag skjer omtrent alle søknader elektronisk og noen banker lar deg til og med signere på nett. Man kan samtidig argumentere for at kredittkort er enda raskere, ved at pengene står tilgjengelig på konto til enhver tid, døgnet rundt. Den raske behandlingstiden er viktig fordi man ofte trenger pengene så fort som mulig. Klassiske eksempler er vaskemaskinen som ryker, eller girkassen på bilen som må skiftes. Mange nordmenn bruker også lån uten sikkerhet til å dekke uforutsette regninger, som ellers ville blitt sendt til inkasso. Med flere titalls regninger som ramler ned i postkassa skjer det fra tid til annen at man glemmer å betale én av de.

Du bygger kreditthistorie hos banken

Samfunnet vårt er basert på kreditt og muligheten til å låne penger til kjøp av det man trenger. Vi låner penger til bolig, bil og hytte i den forståelse at pengene betales tilbake over tid. Spørsmålet for bankene er hvorvidt de kan stole på deg som låntaker? Den beste måten å bevise at du er en sikker betaler, er å bygge en solid kreditthistorie over tid. De fleste velger å bruke et kredittkort når de skal bygge betalingshistorikk, men det finnes også andre muligheter.

Her bør man holde seg til et fast mønster, som kan være slike ting som kjøp av dagligvarer eller drivstoff. Betaler man tilbake det utestående beløpet til riktig tid vil banken etterhvert kunne se et mønster som vitner om en god personlig økonomi. Da blir det plutselig billigere å låne penger til kjøp av andre ting, slik som privat bolig og bil. Mange undervurderer hvor viktig nettopp dét er, og hvor mye man kan ende opp med å spare ved å ha en god betalingshistorikk.

Med kredittkort får du ofte gratis forsikring

Mange kredittkort gir deg i dag gratis forsikring innen diverse kategorier. Det mest vanlige eksempelet er reiseforsikring, der man blir dekket av kortutsteder så lenge en forhåndsbestemt andel av reisen betales med kredittkortet. Noen kort inkluderer også tyveriforsikring og rabatt på kjøp av matvarer i butikken, enda det varierer veldig. Noen økonomiske eksperter går så langt som å si at kredittkortet er smart å bruke, så lenge det gjøres ansvarlig. Med ansvarlig mener vi at pengene alltid betales tilbake i tide, slik at man unngår skyhøye renteutgifter. Tatt i betraktning at forsikring kan være kostbart, får man et insentiv til å handle slike varer med kredittkortet.

Kostnaden er en ulempe

Et lån uten sikkerhet medfører dessverre høyere risiko for mislighold, ettersom banken ikke kan kreve sikkerhet i eksisterende eiendeler. For låntaker kan det oversettes til høyere rentekostnader, som er den definitivt største ulempen. Det er også store prisdifferanser å spore mellom de forskjellige låneformene, der kredittkort ligger soleklart på topp. Å måtte betale en rentesats mellom 20 - 30% er slettes ikke uvanlig, noe som igjen kan bli et problem dersom man har økonomiske problemer.

Når man bruker kredittkort slipper man heldigvis å betale renter så lenge hele beløpet tilbakebetales ved månedsslutt. Har man en solid privatøkonomi og god inntekt gir det tilgang på gratis korttidsfinansiering. Vi bør også nevne at noen kredittkort gir automatisk avslag på drivstoff, med rabatter som kan nå helt opp til 3-4%.

Enklere å gå i gjeldsfella

Blant norske låntakere finnes også de som ikke klarer å styre privatøkonomien på en fornuftig måte. Lån uten sikkerhet er ofte en årsak til at folk havner i økonomisk uføre, som har gitt noen forbrukerorganisasjoner blod på tann. Høye renter og aggressiv innkreving av gjeld, gjør det enda vanskeligere å betale ned det man skylder.


Her har også bankene et samfunnsansvar, gjennom å begrense tilbudet av kreditt til visse låntakere. Lønnsomheten i bransjen har gjort at noen banker ofte utsteder forbrukslån til kunder som egentlig ikke burde ha tilgang på slik kreditt. Et annet usikkerhetsmoment relaterer seg til jobbsikkerhet, og hvorvidt man vil ha den samme typen inntekt i lang tid framover. Derfor er det ekstra viktig å tenke seg nøye om før man søker om et lån uten sikkerhet.

 

Annonse:


Sist endret 17.februar 2017 kl 13:35

[ Annonsere på jenteporten.no | Om jenteporten.no | Kontakt oss | Rettigheter & ansvar ]