Følg oss på:

Følg oss på Twitter
Fitnessbølgen skjuler spiseforstyrrelser

Fitnessbølgen skjuler spiseforstyrrelser

Kroppsidealet har gått fra å være sykelig tynn til veltrent og muskuløs. Men ifølge kostholdsekspert Beate Rosvoll gjør fitnessbølgen det lettere for jenter å holde på spiseforstyrrelser.

Del på twitter Del på facebook

Skrevet 14.mars 2016 kl 15:16

Skrevet av: Mie Andersen
 

Mange bruker fitness for å skjule sin spiseforstyrrelse. Det er nemlig greit å være sykelig tynn så lenge du har muskler, sier Rosvoll.


Utrykket ”strong is the new skinny” er blitt mer kjent blant befolkningen, og stadig flere jenter har fått øynene opp for styrketrening. Rosvoll er både kostholdsekspert, personlig trener og i gang med en bachelorgrad i ernæringsfysiologi. Hun mener at bodyfitness er en sunnere livsstil enn den som handlet om å være tynnest som mulig.

 

Muskler har i langt tid vært forbeholdt menn, men i den siste tiden har flere jenter endret syn på hvordan en damekropp skal se ut. Nå er det in å være veltrent og muskuløs, sier Rosvoll.

 

Likevel mener den personlige treneren at fitness lett kan bli en besettelse for jenter som allerede er utsatt for spiseforstyrrelser, eller ligger an til å få det.

 

I fitness er det vanlig for de som konkurrerer å ha ekstrem lav fettprosent når de står på scenen, men til vanlig er prosenten mye høyere. Dette er noe mange ungjenter ikke får med seg, sier Rosvoll.


Et ekstremt miljø
Kosthold eksperten mener at fitnessmiljøet ofte kan ses som ekstremt. Dette er fordi fitness er en idrettsgren hvor man skal bygge opp muskler, kjøre hard trening og kun spise rent mat. I bodyfitness har man en på- og avsesong. Påsesongen er oppkjøringen til konkurranseperioden. Da går man inn i en diettfase for å få musklene synligere. Avsesongen er perioden hvor du har høyere fettprosent, og kan spise mer fritt og i større mengder.

 

For de som er i et slikt miljø er denne livsstilen helt normal. Derfor vil det være lett for jenter å skjule sin spiseforstyrrelse, da de andre ikke vil synes det er rart å kjøre seg hardt, sier Rosvoll.


Bodyfitness reddet meg
Siri Eilertsen har tidligere lidt av anoreksi. Etter hun ble friskmeldt begynte hun med bodyfitness. Eilertsen mener at fitness har hjulpet henne helt ut av sykdommen, men anbefaler ikke idretten for alle med spiseforstyrrelser.

 

Det er skremmende mye mat man må spise. For en med spiseforstyrrelser kan det være vanskelig å takle, og de kan derfor lett møte veggen, sier Eilertsen.
 

Eilertsen tror også at mange med spiseforstyrrelser vil kunne bli for oppsatt på å gjennomføre alt til punkt og prikke, og derfor bli besatt av å være sunn på en ekstrem måte. Hun vet om noen med spiseforstyrrelser i fitnessmiljøet. De har problemer med å gå fra påsesong til avsesong. Enten fordi de overspiser eller fortsetter med diettfasen.


Man må være mentalt klar for sporten. For tre år siden hadde jeg ikke klart å drive med bodyfitness, men nå mestrer jeg min hverdag bedre enn noensinne, fortsetter hun.


Eilertsen ser at det er blitt in å trene seg opp til å få en muskuløs kropp. På trenningssenteret er det nemlig mange jenter som spør henne om råd til styrketrenning.

Hun tror at fitnessbølgen i stor grad kommer fra USA, og mener at hovedgrunnen til at fitness har blitt så populært i Norge er at Facebook og bloggere sørger for å spre trenden.

Publisert førstegang 28/11.2012

 


Relaterte saker:

Slik vil du se ut?

Slik vil du se ut?

Ønske om å se slank ut er arvet. Ny studie mener at genene våre styrer ønsket om en slank kropp og ikke påvirkning fra omgivelsene.  Les mer »

Annonse:


Sist endret 14.mars 2016 kl 15:17

[ Annonsere på jenteporten.no | Om jenteporten.no | Kontakt oss | Rettigheter & ansvar ]