Følg oss på:

Følg oss på Twitter
Ny fengslende serie fra Cappelen Damm og NorskeSerier: Nattmannens datter

Ny fengslende serie fra Cappelen Damm og NorskeSerier: Nattmannens datter

Varmt og gripende om barnehjemsbarn på 1700-tallet

Del på twitter Del på facebook

Skrevet 5.juni 2012 kl 14:55

Foto av May Lis Ruus: Lene Løtvedt

 
I 1999 kjøpte forfatter May Lis Ruus et 300 år gammelt, slitt hus, midt i sentrum av Bergen. Det var starten på en sterk interesse for de mange barneskjebnene som vokste opp under kummerlige forhold på børne- og tugthusene i Norge.
 
Av selgeren ble May Lis ble fortalt at huset hun var i ferd med å kjøpe, en gang hadde vært forstanderbolig for børne- og tugthuset som lå rett over veien. Det sjarmerende huset var bygget på grunnmuren av et eldre hus fra 1600-tallet, og ut i fra gamle kart var det ikke andre bolighus i umiddelbar nærhet til Manufakturhuset. Etter all sannsynlighet ble huset til May Lis oppført som forstanderbolig for Børne- og Tugthuset da det ble bygget i 1646. Tugthusets forstander på den tiden het Jacob Cortsen von der Wida. Den samme mannen gjorde i 1684 tugthuset om til et manufakturhus - Norges første fabrikk.
 
May Lis ble så fascinert av husets historie at hun leste alt hun kom over om tidsepoken. Forholdene på børne- og tugthusene var svært tøffe og mange barn døde av utmattelse, sult og sykdom. Lange arbeidsdager, minimale matrasjoner, beinhard disiplin og umenneskelige straffemetoder var realiteten for de mange vergeløse barneskjebnene på datidens barnehjem. Dette måtte det bli en bokserie av!
 
 
 
Nattmenn og tugthus i 1700-tallets Bergen
 
I juni lanserer NorskeSerier og Cappelen Damm Nattmannens datter – en romanserie fra 1700-tallets Bergen. Debutant May Lis Ruus gir et gripende innblikk i 1700-tallets kår og et unikt bilde av datidens rangstiger. Nattmannens datter er historien om hvordan det var å vokse opp på barnehjem i Bergen på 1700-tallet og om byens nattmenn – bøddelens hjelpere, byens renovatører – blottet for all ære.
 
 
 
«Frostrosen» - første bok av Nattmannens datter
 
Bergen, 1701: Lucie Tønnisdatter husker sin far, som ble ført bort av fremmede menn da hun var liten. Han sa at han alltid skulle ta vare på henne. Likevel må hun vokse opp blant andre fattige og foreldreløse barn på det fryktede Tugt- og manufakturhuset. 
 
En natt sniker Lucie sniker seg ut på bosshaugen. Hun vil prøve å finne en bursdagsgave til lille Tilly. Lucie ser noe som glitrer - en ring! Men ringen sitter på en hånd, som tilhører en død kvinne. En ung kvinne Lucie kjente så altfor godt ... 
 
Straffen for å bryte husorden er nådeløs; Lucie blir pisket og slått med stokk i alles påsyn. Midt under den brutale tuktingen bryter en stemme inn for å stanse det grusomme opptrinnet. Byens rakker: den forhatte nattmannen. Hvorfor vil han redde Lucie?
 
 
 
Arkeologi, historie og nettredaktør
 
May Lis Ruus (f. 1968) er født og oppvokst i Bergen, er gift og har to barn. May Lis har alltid fascinert seg for arkeologi og historie. Fra barneskolen har hun fremdeles bøker der hun sirlig har tegnet vikingskip og landsbyer og skrevet om svartedauden. Etter gymnaset bar det videre til universitetet i Bergen, hvor hun er utdannet cand. mag. med fagene arkeologi mellomfag, psykologi grunnfag og sosialantropologi grunnfag. May Lis arbeidet i forlag som webdesigner og grafisk designer i 14 år før hun ble forfatter på heltid. Hun har tidligere skrevet og illustrert Adopsjonsboken, en babybok for adoptivbarn.
 
 
 

 

Hvem var nattmannen ? Les mer her om Nattmannen.

Tung, Børne og manurfakturhusene ? Les mer her.

Klipp fra boktrailer finner du her


Relaterte saker:

Hvem var nattmannen ?

Hvem var nattmannen ?

Nattmannen var bøddelens hjelper og byens renovatør.  Les mer »

Tugt-, børne- og manufakturhusene

Tugt-, børne- og manufakturhusene

På 1600-tallet dukket det opp tugt- og manufakturhus i Europa som følge av økt fattigdom, arbeidsledighet og løsgjengeri. Her skulle hjemløse og vergeløse barn få oppdragelse og yrkesopplæring.  Les mer »

Juni Konkurranse: Vinn Wella Pro stylingsett verdi kr 200,-

Juni Konkurranse: Vinn Wella Pro stylingsett verdi kr 200,-

I juni vil Jenteporten være med å forberede håret ditt på en varm sommer. 10 heldige vinnere stikker av med hver sin Wella Pro Series Styling og Treatment pakke. Verdi pr pakke er ca kr 200,- Hvorfor ikke teste vinner lykken du også, med å delta i vår konkurranse!  Les mer »

Annonse:

Relaterte pekere:


Sist endret 12.juni 2012 kl 19:37

[ Annonsere på jenteporten.no | Om jenteporten.no | Kontakt oss | Rettigheter & ansvar ]