Følg oss på:

Følg oss på Twitter

Menstruasjonsfri p-pille

For mange kvinner er dette gode nyheter. En produsent av en ny type p-piller lover en slutt på mensen, og de ubehagelighetene som følger med det. Pillen lanseres trolig i år i USA. Går du på vanlige p-piller, kan du likevel fortsette på dem uten opphold, og på den måten unngå menstruasjonen.

Del på twitter Del på facebook

Skrevet 6.januar 2006 kl 15:29

Den aktuelle p-pillen, som bærer navnet «Anya», tas hver eneste dag - uten opphold. Den er den første som gjør helt slutt på mensen, skriver Aftonbladet.

De øvrige p-pillene som finnes på markedet innebærer normalt at brukerne tar dem i 21 dager, for så å ha et opphold i sju dager hvor de normalt får en menstruasjonsliknende blødning. Noen typer p-pille-brett består imidlertid av 28 piller, hvorav 7 piller er virkningsløse sukkerpiller - slik at man skal slippe å ha et opphold i pillespisingen, men likevel får en månedlig blødning.

Det er imidlertid ikke nødvendig å ha en blødning hver måned, ifølge p-pille-produsenten og det svenske Legemiddelverket. Så du kan trygt bare fortsette å ta

- Ingen risiko å ikke blø

- Det finnes ingen risiko ved å ikke blø hver måned, sier professor i gynekologi ved det svenske Legemiddelverket, Viveca Odlind, til Aftonbladet. Hun mener at det å ikke ha et p-pille-opphold faktisk bærer med seg fordeler.
- Den tablettfrie uken kan være et problem for mange, de glemmer å starte opp igjen. Om du bare glemmer det en dag så synker effekten av p-pillen som prevensjonsmiddel drastisk, sier Odlind.
Heller ikke kvinner som går på vanlige p-piller får menstruasjon. Disse får kun en blødning som likner menstruasjon og som er kunstig fremkalt av p-pillene og hormonforandringer i kroppen.

Kan komme til Norge

Pillen er foreløpig testet ut på 2000 kvinner. For 71 prosent av disse stoppet menstruasjonen og blødninger helt opp i løpet av sju måneder. Seks av kvinnene i studien opplevde alvorlige bieffekter, deriblant blødninger og blodpropp.
Produsenten bak p-pillen Anya, Wyeth Pharmaceuticals, håper å få tillatelse til å selge p-pillen i USA i løpet av året, og deretter i Finland og resten av EU-området, melder Daily Mail.
Dersom produsenten får tillatelse til å selge p-pillen i EU-området, vil den samtidig automatisk være godkjent for salg i hele EØS-området, inkludert Norge.


I dag finnes det en type p-pille som kom på det norske markedet, Cazette, som også stopper eggløsning og blødninger.

 

Kilde: Dagbladet.no, Aftonbladet.no

 


Annonse:


Sist endret 6.januar 2006 kl 15:52

[ Annonsere på jenteporten.no | Om jenteporten.no | Kontakt oss | Rettigheter & ansvar ]