Følg oss på:

Følg oss på Twitter

Lyst å gå ned 5 kilo på to uker?

Hvis du er igang med en slankekur er det en del ting du bør tenke over før du setter igang. Nå i begynnelsen av januar florerer det med mange ulike typer dietter som skal fjerne ribbefettet i fra jula.

Del på twitter Del på facebook

Skrevet 5.januar 2006 kl 15:23

Det går knapt en uke uten at en ny slankemetode lanseres. De første dagene går man virkelig ned i vekt, men grunnen til det er at man mister væske, ikke fettvev. Selvsagt blir man skuffet. Det finnes utallige eksempler på strenge dietter som fokuserer på antall kalorier og ikke på næringsstoffer, som senere har ført til mange problemer med helsen. En lengre tids diett på proteinrike næringsstoffer kan f.eks. lede til svakere skjelett og nyreproblemer. En fettfattig diett kan forstyrre hormonbalansen og hjernefunksjonen og påvirke sinnestemning og selvoppfatning.

 

Tap av væske er grunnen til vekttap
Man må ha klart for seg hva det er man mister og ikke mister om man vil slanke seg risikofritt og effektivt. Når man slanker seg konsumerer man færre kalorier, og kroppen tar da fra sine reserver for å frigjøre glykogen som siden anvendes til energi. Dette glykogenet, som lagres i leveren og i magert muskelvev, er vannbundet. Det at man går ned i vekt de første dagene kommer ganske enkelt av at man har mistet væske.
Dette er grunnen til de tomme løftene bak slankemetoder som påstår at man går ned 2,5 kg på fem dager om man følger dem. Ja, man går ned i vekt av væsketap, men fettvevet har man ikke kvittet seg med, så effekten er derfor midlertidig.

Om man fortsetter en tid tror kroppen at det lave næringsinntaket skal lede til sult, så den sparer all næring som tas inn og lagrer dette som brensel og glykogenerstatning. Det er forklaringen til den paradokset som mange vaneslankere har oppdaget - tross at de ikke spiser mye går de ikke ned i vekt.

Jojoslanking - skadelig for skoldbruskkjertelen
Jojoslankerne prøver den ene slankemetoden etter den andre, kanskje i årevis. De sitter fast i den evige spiralen der de går ned i vekt, øker, går ned igjen og uungåelig øker enda mer. De blir veldig frustrerte og ikke sjeldent deprimerte, mister selvrespekten og kan t.o.m. få hormonforandringer.

Vanskeligere å gå ned i vekt

Skjoldbruskkjertelen, som sitter ovenfor halsgropen, bestemmer hvor fort vi omdanner maten til energi (emneomsetting). Den er avgjørende for energiproduksjonen og styrer hvordan vi føler oss. Jojoslanking ødelegger den ømtåelige balansen i hormonene som føres til og utskilles av skjoldbruskkjertelen, og fører til lavere emneomsetning. Følgen blir at skjoldbruskkjertelen demper aktiviteten sin og endrer på nivåene for lagring av glykogen i kroppen, slik at glykogenet holdes igjen. Da blir det vanskeligere å gå ned i vekt.
 


Relaterte saker:

Fiberrikmat gir slankende effekt

Fiberrikmat gir slankende effekt

Er du på slankekur bør maten du spiser inneholde fiber. Denne studien viser at inntak av fiberrikmat under slanking gir en gunstig effekt.  Les mer »

Maiken (18) ble sunn og slank!

Maiken (18) ble sunn og slank!

Da Maiken var 16 år hadde hun allerede forsøkt å slanke seg mange ganger uten å lykkes. -Jeg hadde alltid vært litt lubben og etter hvert begynte kiloene å plage meg, forteller Maiken.  Les mer »

NYTT ÅR OG NYE MULIGHETER!

NYTT ÅR OG NYE MULIGHETER!

For at vi i det hele tatt skal få det vi ønsker oss, så må vi først og fremst vite hva vi ønsker. Når jeg spør mine kunder hva de ønsker seg så får jeg ofte svar som: En bedre jobb, mindre stress, mer energi, slankere kropp etc. Og det er jo greit nok, men hva er feks en bedre jobb? Her vil svaret være forskjellig fra person til person, men det er faktisk svært få som har sin egen klare definisjon klart for seg - sånn er det også med alle de andre tingene vi ønsker oss "mer av, bedre enn, annerledes enn osv."  Les mer »

Annonse:

Relaterte pekere:


Sist endret 12.oktober 2010 kl 19:21

[ Annonsere på jenteporten.no | Om jenteporten.no | Kontakt oss | Rettigheter & ansvar ]