Følg oss på:

Følg oss på Twitter

Blodtypedietten fanatisk og useriøs

Blodtypedietten er en populær diett for folk som vil leve sunt. Å spise mat etter blodtypen din skal vissnok gi oss helsemessige gevinster og holde kroppen slank. Men det finnes ingen beviser for at den funker.

Del på twitter Del på facebook

Skrevet 5.januar 2006 kl 14:48

- Dietten er fanatisk og useriøs. Spis etter blodtypen din, er det samme som å si at fargen på bilen bestemmer hvilken bensin og olje den skal gå på. Dietten er totalt virkningsløs, sier cand.scient. i ernæring Jeppe Matthiessen i Danmarks Fevareforskning til danske Ekstrabladet.

Den norske ernæringseksperten Christian Drevon ved avdeling for ernæringsvitenskap på Universitetet i Oslo er enig med sin danske kollega. Han sier at det finnes ingen bevis på at blodtypen skal ha effekt på kostholdet ditt, og legger til at teoriene er meget tvilsomme.

- Jeg ser på blodtypedietten som et klassisk eksempel på en mediedrevet motediett, sier Christian Drevon til Mozon.no

Pseudo-vitenskap
I følge Blodtypedietten er det forskjellige regler som skal følges, avhengig av om du har blodtype 0, A, B eller AB.

I bestselgerboken "Blodtypedietten" bør mennesker med blodtype A unngå rødt kjøtt. Kun høne, kalkun og kylling er tillatt. Bare de som har blodtype 0 bør spise tomater. Til gjengjeld skal de holde seg unna hvete og de fleste andre kornsorter.
Boka til naturlegen Peter D'Adamo er solgt i millionopplag og oversatt til mer enn 50 språk.

- Jeg er skeptisk til denne dietten fordi teoriene ikke er etterprøvd og publisert i noen anerkjente tidsskrifter, mener Mozons ernæringsekspert Hanna Hønes.

Ren fantasi
I tidsskriftet for Den norske legeforening har flere leger uttrykt sin skepsis til denne typen diettmessig pasientbehandling.

Professor Torolf Moen mener at dersom forfatteren av boka hadde levd i Norge, ville hans praksis vært i strid med den såkalte kvakksalverloven.

- Etter min mening er det peneste man kan si om "Blodtypedietten" er at den er meget sterkt preget av fantasi. Riktignok finnes det en del elementer også av riktig medisinsk informasjon, men når dette oftest kobles opp mot blodtyper på en møte som ikke på noen måte er rettferdiggjort, så blir også dette galt, skriver Moen i tidsskriftet for Den norske legeforening.
Kilde:� Mozon.no
 


Annonse:


Sist endret 8.august 2010 kl 22:48

[ Annonsere på jenteporten.no | Om jenteporten.no | Kontakt oss | Rettigheter & ansvar ]