Følg oss på:

Følg oss på Twitter

Slik tar du et sabbatsår fra jobb

Det er for mange en drøm å kunne reise rundt i verden et halvt års tid sammen med familien eller venner. Men det er mye som skal planlegges og eier man hus og bil, er det mye å tenke på. Her har du tipsene som kan la drømmen gå i oppfyllelse.

Del på twitter Del på facebook

Skrevet 4.januar 2006 kl 10:08

.

Først må du finne ut om du får fri eller permisjon fra jobben.

1.Ulønnet permisjon er ingen rettighet, men opptil hver enkelt arbeidsgiver å innvilge etter søknad fra deg. Har du et godt forhold til sjefen, kan det være lurt å lufte dine planer med han/henne først. Ellers skriver du en søknad hvor du begrunner hvorfor du ønsker permisjon.

2. Ta det opp i god tid før du drar, slik at arbeidsgiver har tid til å finne en eventuell vikar i ditt fravær. Du bør gi beskjed et halvår i forveien.

3.Du kan benytte deg av eventuell fødselspermisjon eller kombinere deler av den med mer permisjon. Mange fedre benytter også fedrekvoten på fire uker til å dra på en lengre reise.

4. Ta ut ferien din i forbindelse med reisen.

Det er som oftest det økonomiske det står på når man har lyst å ta et sabbatsår, eller permisjon et halvår fra jobben. Her er økonomiske tips til hvordan planen kan la seg gjennomføre.

1. Du kan leie ut boligen din nesten skattefritt i et helt år, hvis du leier den ut fra juni til juli neste år. Leieperioden må være kortere enn et halvt år per kalenderår.

2. Skal du være borte et helt år, er det også skattemessige fordeler ved å være borte fra jobb høst til vår, slik at du får to kalenderår med 50 prosent lønn.

3. Har du ikke råd til å betale gjeld mens du er borte, så be om betalingsutsettelse på renter og avdrag.

4. Har du barn mellom 0-3 år, har du rett på kontantstøtte. Den har du like mye rett til å motta støtten selv om du bor i utlandet.

5. Dersom du har en partner og en av dere kan studere, så husk at en god del bedrifter innvilger lønnet studiepermisjon.

6. Melder du deg som student uten lønnsinntekt, kan du søke lån hos Lånekassen. En tredjedel av pengestøtten er stipend.

7. Et boligbytte med noen som bor i et varmere strøk enn oss kan  være et alternativ.

8. Husk at nedgang i lønnsinntekt gir nedsatt skatt det året du reiser.

9. Innhent flere tilbud om reiseforsikringer. Det er mye penger å spare på å velge riktig forsikring.

 

 

Kilde: Dine Penger, KK, Dinside.no
Annonse:


Sist endret 4.januar 2006 kl 15:40

[ Annonsere på jenteporten.no | Om jenteporten.no | Kontakt oss | Rettigheter & ansvar ]