Følg oss på:

Følg oss på Twitter

Manglende likestilling på vaskerommet

Bare 1 av 10 menn tar ansvaret for klesvasken i hjemmet, mens ansvaret for klesvasken ligger hos hele 7 av 10 kvinner. Kun 2 av 10 par deler på ansvaret. På Kvinnedagen arrangerer utvalgte butikker i elektrokjeden Euronics kurs i klesvask kun for menn.

Del på twitter Del på facebook

Skrevet 8.mars 2007 kl 20:31

- Vår erfaring er at menn engasjerer seg når husholdningen skal kjøpe vaskemaskin, og det er derfor overraskende at engasjementet stopper så fort vaskemaskinen kommer innenfor husets fire vegger, sier  Kirsti K. Berg, markedssjef i Euronics.


Men det er betydelige forkjeller på hvem kvinner og menn mener har ansvaret for klesvasken i hjemmet. 8 av 10 kvinner mener ansvaret ligger hos dem, mens bare 5 av 10 menn mener at ansvaret for klesvasken ligger hos en kvinne. 2 av 10 menn sier ansvaret ligger hos dem, mens nesten ingen kvinner (4 prosent) mener ansvaret ligger hos mannen. 

 

Mennene fornøyde med situasjonen

Undersøkelsen viser også at dobbelt så mange menn som kvinner er fornøyde med partnerens innsats med klesvasken. Hele 2 av 3 menn er fornøyde med partneren sin, mens bare 1 av 3 kvinner svarer det samme. Kvinner som ikke er fornøyde med situasjonen, vil kanskje finne trøst i det faktum at en tredjedel av mennene mener de vil ha nytte av å lære mer om klesvask.

 

- Vi tar disse mennene på ordet og arrangerer kurs i klesvask i utvalgte Euronics-butikker på selveste Kvinnedagen. Kurset er i utgangpunktet kun beregnet for menn, slik at at de får opplæring sammen med likesinnede, sier Berg.

 

Selv om hun ikke forventer at bidraget fra Euronics vil skape noen revolusjon innen ansvarsfordelingen for klesvasken, håper Berg at bedre opplæring og fokus på temaet gjør at flere menn tar sin del av ansvaret.

- Vi gjennomfører dette kurset i klesvask med glimt i øyet. Hvis mennene som deltar gjør det samme og samtidig tar en større del av ansvaret for klesvasken, vil de nok score høyt på hjemmebane. Men da må kvinnene huske på å slippe mennene til på dette området og ikke gjør denne jobben av gammel vane, sier Berg.

 

Verst og best:

Landet sett under ett er det menn på Vestlandet som tar minst ansvar for klesvasken: Bare 8 prosent av mennene tar dette ansvaret.
Best ut kommer menn i Oslo, men heller ikke de kan vise til imponerende vaske iver. Kun 19 prosent av menn i Oslo tar ansvaret for klesvasken.
 

Undersøkelsen er gjennomført av analysebyrået Norstat, med et representativt utvalg på 1000 respondenter over hele landet.


Annonse:


Sist endret 8.mars 2007 kl 20:35

[ Annonsere på jenteporten.no | Om jenteporten.no | Kontakt oss | Rettigheter & ansvar ]