Følg oss på:

Følg oss på Twitter

Magre mål gir mersmak

Nytt år betyr for mange en intensiv kamp mot julekiloene, kjøleskapet og baderomsvekten. Men ifølge ekspertene trenger du ikke droppe god mat for å gå ned i vekt.

Del på twitter Del på facebook

Skrevet 16.januar 2007 kl 10:20

Januar er måneden da mange av oss skal begynne å spise sunt, begynne å trene, slutte å røyke og gjenoppta gamle hobbyer som for lengst har støvet ned. Gjerne alt på en gang. Men for de som i hele tatt klarer å sette i verk planen om et nytt og bedre liv, går det sjelden lenge før motløsheten tar overhånd.

Ernæringsfysiolog Vibeke Bugge i Opplysningskontoret for kjøtt mener ambisiøse nordmenn heller bør sette seg mål som er enklere å nå.

En kilo i uka

– Det tar tid å etablere nye, gode vaner, og det er ikke særlig realistisk å forvente at alt skal skje over natten. Hvis du virkelig har lyst til å gjøre noe med stilen din, er det viktig å sette mål du kan nå. Det gir også mersmak på nye utfordringer, sier Bugge.

Hun forteller at det ikke er anbefalt å gå ned mer enn en kilo i uken i kroppsvekt. – Hvis du ønsker å gå ned i vekt, bør du bruke litt tid på å etablere gode matvaner som kan holde livet ut, og ikke bare en måned eller tre, sier Bugge.

Ifølge ernæringsfysiologen trenger man ikke kutte ut alt man forbinder med god mat for å bli sunnere i matveien.

– Det er viktig å spise kjøtt selv om du slanker deg. Kjøtt er en god kilde for protein, jern og viktige vitaminer og sporstoffer. Det er i dag mulig å kjøpe renskåret kjøtt i alle dagligvarebutikker. Dette er en råvare som lett kan kombineres med mange gode grønnsaker i for eksempel suppe, pasta eller wok, sier Bugge, men legger til at nudler er noe man burde styre unna som tilbehør til woken.

Ingen varer forbudt

Jeanette Roede i Grete Roede AS forteller at pågangen til ned i vekt-kurs er størst i januar.

– Det er lurt å begynne med måltidsrytmen. Man skal alltid få i seg fire gode måltider om dagen. På den måten blir det enklere å kutte ned på småspisingen. Utover det er det viktig å spise variert og kose seg med god mat, så lenge man spiser med måte, sier Roede.

Hun anbefaler kjøtt med mindre fett som en viktig ingrediens i middagsmat.

- Det er viktig å bli mett når man slanker seg, derfor kan man ikke bare spise frukt og grønnsaker. Magert kjøtt kan brukes i gode retter som hele familien kan spise sammen. Da er det lettere å holde på de gode nye vanene, råder Roede.


Annonse:


Sist endret 16.januar 2007 kl 10:37

[ Annonsere på jenteporten.no | Om jenteporten.no | Kontakt oss | Rettigheter & ansvar ]