Følg oss på:

Følg oss på Twitter

Når håret faller av

- Håret er en viktig del av en persons identitet. Å miste håret kan derfor ofte være vanskeligere å takle enn beskjeden om selve sykdommen som forårsaker hårtapet.

Del på twitter Del på facebook

Skrevet 23.november 2006 kl 00:06

Dette sier Erik Ruhs, som har jobbet med parykker og hårerstatninger i mer enn 50 år. Han har en familiebedrift med røtter tilbake til 1930-tallet.

Sosial betydning

Løshår og parykker har til alle tider vært brukt for å forme frisyrer og skape rette sosiale uttrykk. I vår samtid er det likevel hovedsaklig ved håravfall, enten naturlig eller som resultat av sykdom, at parykker og hårerstatninger tas i bruk.

- Mange tar i mot melding om egen sykdom med fatning, men en beskjed om at de kan komme til å miste håret, går ofte ennå mer inn på dem, sier Ruhs.

Hans viktigste forklaring til hvorfor håret er så viktig for oss er at håret er svært synlig, i alle fall i vestlig kultur, og har vært med oss helt siden vi ble født.

Del av personligheten

- Håret er noe av det første man ser på en person. Tross alt har man gjerne levd med håret sitt i lang tid. Det er blitt en del av personligheten, sier Ruhs.

- De fleste har et eget forhold til håret sitt, gjennom daglig stell i flere år. Å miste håret henger sammen med identiteten. Det ser ut til å være litt tabubelagt å miste håret.

Mange mennesker blir syke, uten at omverdenen kan se det på dem. Erik Ruhs oppfatter at det å miste håret vil være et synlig tegn på at noe unormalt foregår.

- Håravfall kan være et tydelig tegn på sykdom.

Fullgod erstatning

Rundt 80 prosent av kundene hos Ruhs AS er såkalt behovstrengende. Det betyr at de bruker hårerstatninger fordi de har mistet sitt eget hår.

- Dagens parykker er av en så god kvalitet at det er vanskelig å se at en person bruker parykk, dersom man ikke kjenner vedkommende svært godt, sier Ruhs.

- For mange som mister sitt eget hår vil derfor det å bruke parykk gjøre det lettere å takle den sykdommen de er rammet av. Den blir ikke så synlig for omverdenen.

Mange muligheter

Parykker kommer i alle farger, fasonger og kvaliteter. Tør man, kan man med letthet variere utseende og uttrykk bare ved å skifte til en annen parykk. Enkelt er det også, skal vi tro eksperten.

- Når man bruker parykk har man muligheten til å se pen ut på håret hver dag, hele uken igjennom.

Typiske sykdommer

Det er flere sykdommer som leder til håravfall. Den mest kjente av dem er kanskje kreft i forbindelse med cellegiftbehandling.

- Til enhver tid er omkring 85 prosent av hårsekkene på menneskets hode i ferd med å formere seg. Derfor vil medikamenter som har som hovedmål å angripe og ødelegge rasktformerende kreftceller ha samme virkning på de aktive hårcellene dine, sier Ruhs.

Livslangt behov

De fleste som gjennomgår en cellegiftbehandling får håret tilbake når behandlingen er over. For dem vil behovet for å bruke parykk vare i om lag ett år, i følge Ruhs. For andre kan det være nødvendig med hårerstatning livet ut.

- Sykdommer som Alopecia Areata, - Totalis og - Universalis fører til varig hårtap, på hodet og i siste tilfellet av alt kroppshår. Folk med denne sykdommen kan trenge parykk resten av livet, sier Ruhs.


Annonse:


Sist endret 23.november 2006 kl 00:12

[ Annonsere på jenteporten.no | Om jenteporten.no | Kontakt oss | Rettigheter & ansvar ]