Følg oss på:

Følg oss på Twitter

P-piller, bra eller dårlig?

Det er mange myter rundt bruken av p-piller. Her får du de fleste avkreftet, da p-piller viser seg å være et meget trygt prevensjonsmiddel for de fleste jenter.

Del på twitter Del på facebook

Skrevet 12.september 2006 kl 17:11

P-piller regnes for å være et av de tryggeste prevensjonsmidlene, og sjansen for å bli gravid mens du tar pillene regnes som minimal.

En annen grunn til at p-piller er effektivt, er at kvinnen kan bli gravid straks hun slutter å ta den.
Blant p-pillebrukerne er tre fjerdedeler under 30 år. Mange av disse er unge, enslige kvinner uten barn. Også mange gifte kvinner bruker prevensjonsmidlet.

Det finnes flere myter rundt p-pillen. Men hvilke av disse stemmer?

Sexlysten
Mange tror at p-pillerbrukere får nedsatt sexlyst. Dette stemmer ikke, selv om det selvsagt finnes unntak. Enkelte brukere merker derimot bedret sexlyst. Dette er i størst grad fordi man ikke trenger å bekymre seg for graviditet.

Depresjon
At p-piller skal gi depresjoner stemmer ikke. Men dersom en kvinne lider av depresjon fra før, kan pillen i enkelte tilfeller øke symptomene. Dersom man har dette problemet bør man derfor ta det opp med legen.

Pauser
Det høres deilig ut, men mange tror det ikke er bra å ta pause fra menstruasjonen. Sannheten er en annen. Det er faktisk ingen medisinske grunner til at kvinner må ha menstruasjon hver måned. Tidligere ble kvinner gravide oftere og i yngre alder, og de hadde derfor færre menstruasjonsperioder enn man har i dag. Derfor er det ikke farlig å hoppe over en omgang hvis du for eksempel skal på ferie eller ha eksamen.
En annen myte er at man bør ta pauser fra p-pillen etter lengre tids bruk. Grunnen til dette er at man for 30-40 år siden anbefalte slike pauser. På grunn av at mange blir uønsket gravide i disse periodene og man har fått flere fordeler ved bruk av pillen, anbefales ikke dette lenger.

Vektøkning
Selv om ikke alle opplever det, er vektøkning den største grunnen til at kvinner slutter med p-piller. Grunnen kan være at enkelte p-pilletyper gir vannansamling i kroppen. Det er imidlertid ikke så vanlig i moderne p-piller, så dersom du legger på deg på grunn av pillen kan løsningen være å bytte merke.
En annen vektøkning man i følge myten skal få av p-piller er større pupper. Selv om det for mange kvinner høres ut som en fin bivirkning, stemmer det ikke. Det er for små hormonmengder i p-pillene til å påvirke dette.

Kviser
De første pillene man laget kunne gi kvinner uren hud. Nå er det ikke lenger slik. Enkelte merker fungerer faktisk like godt mot kviser som spesialpreparater som uren hud.

Infertilitet
Mange blir skremt av historier om kvinner som etter mange års bruk av p-piller får problemer med å bli gravide. Problemet kommer da av noe annet enn pillen, for p-piller fører ikke til infertilitet. Tvert imot: p-pillen tar bedre vare på fertilitetsevnen enn de fleste andre prevensjonsmidler. Dette gjelder også dersom du bruker p-piller i lang tid.

Fordeler
Det er flere fordeler enn ulemper ved p-piller. Faktisk fins så mange fordeler at enkelte anbefales pillen selv om de ikke trenger prevensjon. Det kan blant annet gjelde kviseproblemer og menstruasjonssmerter. Ved bruk av p-piller blir blant annet menstruasjonen mindre smertefull og mer regelmessig. Andre fordeler er at pillen reduserer faren for eggstokk-kreft og livmorkreft med opptil 50 prosent, graviditet utenfor livmoren og cyster på eggstokkene med 90 prosent.

Ulemper
Dersom du er redd for problemer ved p-pillebruk, vil legen kunne hjelpe deg med det. Før du får resept vil han måle blodtrykket og sjekke andre faktorer som kan være skadelige. Du vil derfor få vite om du tilhører en risikogruppe eller ikke.
Faktorer som gjør at du ikke bør ta p-piller er: røyking når du er over 35 år, overvekt, mye blødning, lever- eller galleproblem, kreft, depresjoner som behandles medisinsk, mye hodepine og hvis du skal gjennom en større operasjon i løpet av den nærmeste måneden. Dersom familien din har vært rammet av blodpropp, hjertesykdom, hjerteinfarkt, slag, leverproblemer, brystkreft eller høyt blodtrykk bør du også være forsiktig. Hvis du er i faresonen vil legen fraråde deg pillen. Vær oppmerksom på at p-piller ikke beskytter mot HIV eller andre seksuelt overførbare sykdommer.

 


Annonse:


Sist endret 13.september 2006 kl 14:28

[ Annonsere på jenteporten.no | Om jenteporten.no | Kontakt oss | Rettigheter & ansvar ]